България внася деликатесната риба предимно от Норвегия, Финландия, Швеция и Латвия. Изследване на рибата от Балтийско море показва, че тя съдържа огромно количество диоксини, в пъти над нормата.
Северните страни не крият опасността и продължават да изнасят сьомга, като казват, че всяка страна трябва да предупреди населението си, че рибата е пълна с диоксини. Това обаче у нас не се случва.
Консумацията на сьомга в България расте, но българите не са наясно колко рискове крие тя.
Токсините могат да увеличи риска от рак, категорични са експертите. Те дори съветват дива сьомга да се консумира веднъж на 5 месеца. Причината за това е, че дивата сьомга яде други риби. Тъй като различните диоксини и индустриални химикали се „складират” в животинските мазнини, всеки вид сьомга, чрез приема им, има потенциал да трупа тези токсини в себе си.
Най-чиста и полезна е дивата Тихоокеанска сьомга. Затова, когато купувате от деликатесната риба, не забравяйте да проверите произхода й.
http://hvanipusni.exsitee.com /интернет
http://www.facebook.com/pages/%D0%A5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%93%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B2/125681537554916 /facebook