Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 12:21 - Велизар Димитров: ЦСКА остава отборът на сърцето ми
Автор: stadion Категория: Спорт   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
0



  image  

Халфът на Металург Донецк Велизар Димитров се съгласи да даде обширно интервю за читателите на "Тема Спорт". Бившият играч на „червените” сподели мнението си за представянето на ЦСКА през този сезон.


Вили, разбрахме, че си посетил пре­ди седмица дербито на Каталуня Еспаньол - Барселона, какви са впечатленията ти от този сблъсък?

- Не е за разказване, трябва да се види. Такава обстановка и такова дерби не Всеки път може да се гледа. Моментното състояние на Еспаньол предразполагаше наистина едно сериозно дерби, но нещата се получиха така, че Барселона много бързо ги приключи. Разликата между двата отбора е огромна. Емоцията и еуфорията бяха големи. Атмосферата - уникална, претъпкан нов и красив стадион на Еспаньол.

Как се чувстваше като фен на Барселона на стадиона на врага?

- Честно казано, само аз, Тошко Янчев и още едно момче зад нас бяхме феновете на Барселона. Тримата ги подкрепяхме, но и те нямаха кой знае колко нужда от подкрепа. С нас беше и Христо Янев.

Как се прибрахте при тези проблеми с трафика по летищата?

- Това бе единственото лошо нещо от цялата екскурзия. За съжаление се случват такива неща. Не можахме да кацнем в София поради гъста мъгла. Общо взето, обиколихме цяла Европа и накрая се озовахме в Белград. Оттам се прибрахме с коли. Всичко обаче приключи добре. А, щях да забравя, и куфарите ни не пристигнаха, изгубиха се, но това не са неща, които не могат да ни развалят коледното настроение.


Не сте спали по летищата, предполагам?


- Не, но спахме в коли (смее се).


Предполагам, си следил изявите на ЦСКА, изненадва ли те слабото представяне през есента?


- Не съм пропуснал нито един мач на ЦСКА, включително от евротурнирите. Началото беше кошмарно, но тези чести треньорски смени сигурно са оказали влияние. Към края отборът се съживи и записа поредица от победи. Ако бяха взели и последния мач с Академик Сф, можеше да съберат добър точков актив да атакуват и титлата през пролетта, въпреки че разликата с Литекс пак си е голяма. ЦСКА обаче никога няма да се предаде и каквито и футболисти да дойдат или да си тръгнат, съм убеден, че ще гонят титлата до последно.


В тази връзка къде виждаш ЦСКА в края на сезона?


- При всички положения ще са в тройката, това е извън всякакви съмнения.Тайничко обаче се надявам, че може и да се преборят за титлата, макар че ще е много трудно. Преднината на Литекс е голяма за България.


Как ще коментираш влизането на Тошко Янчев и Светльо Петров в щаба на Милен Радуканов?



- При всички положения и двамата са много амбицирани да работят и ще дават всичко от себе си. Това не подлежи на коментар. Всичко обаче зависи от старши треньора. Тяхната роля ще бъде преди всичко да запазят добрия климат в съблекалнята.


Мислиш ли, че Радуканов е точният човек за треньор на ЦСКА?


- Аз го познавам само като човек и ми е правил хубаво впечатление. За треньорските му качества обаче не мога да кажа нищо, тъй като не съм работил никога с него и нямам право да коментирам. Но е факт, че момчетата след като са доволни от него, значи умее да си върши работата. Пожелавам му бляскаво бъдеще.

Липсва ли ти ЦСКА?

- На всеки, който е минал през ЦСКА, не може да не липсва даже и миризмата на борчетата в Панчарево. Всеки футболист обаче си гони своята кариера и трудно може да се задържи на едно място. Малко са примерите, когато някой е из­карал в един отбор 10-15 години. Но ЦСКА винаги ще остане на сърцето ми.

Можеше ли ЦСКА да спечели повече от 3 точки в групите на Лига Европа?


- Убеден съм, че можеше. Малко не достигна отборът, не говоря за преминаване в следващата фаза, просто да спечели още точки. И в двата мача с Бешикташ това бе напълно възможно. Особено този в София, когато ЦСКА изпусна няколко чисти поло­жения. Срещу такива отбори, ако не си вкараш положенията, не можеш да разчиташ на нищо друго освен загуба. Тези два мача са показателни за манталитета. Нормално е нашите момчета да имат по-ниско самочувствие от колегите в Бешикташ. Все пак знаем за какви пари става въпрос там. Но разликата в чисто футболно отношение въобще не бе толкова голяма.


Кои футболисти на ЦСКА хванаха окото ти през есен­та?

- Има доста млади момчета, които притежават голям потенциал и могат да се развият. Може би, ако вложат малко повече старание и амбиция, ще бъде още по-добре за тях. Ясно е, че имат качества, щом са привлечени в ЦСКА, но не мога да не спомена Тошко Янчев, който е истински пример как трябва да се работи и да се раздаваш във всеки един мач. На 35 години той е водеща фигура, което трябва да накара по-младите да се замислят и само пример да взимат от него. Маркиньос е израснал много, вкара и доста важни голове през есента. Радвам се за него. Това е пътят, но не може само на двама човека да се разчита, всеки трябва да дава.


Не може да не отчетем отстъплението на твоя клуб Металург Донецк спрямо миналия сезон, на какво се дължи това?


-Да, има отстъпле­ние, но всичко е резонно. Ако има хора, кои­то са следили нашия отбор, ще видят, че се продадоха доста футболисти и не успяха да се вземат качествени заместници на техните места. Освен това имаше две-три контузии на основни играчи през есента, което по­пречи още повече. Въпреки че сме на 5 точки от Зона Европа, по-скоро трябва да бъдем реалисти и да стягаме сериозен отбор за следващата година, каквото е и намерението на ръководството.


Защо се стигна до раздялата с треньора Николай Костов?

- Просто той усети момента, че е дошло време за промяна. Три години изкара в Металург и направи страшно много за развитието на клуба, но идва един момент, в който пада мотивацията и на футболистите и той взе решението да напусне. Веднъж не му приеха оставката, втори път. Общо взето, много трудно го пуснаха да си отиде. Важното е, че всички са му много благодарни за това, което е свършил през тези 3 години.


Още колко ти остава до края на договора?


- Имам още 2 години и половина.


Мислиш ли да го изпълниш докрай?


- Да, надявам се. Нямам интерес да сменям отбора. Чувствам се много доб­ре и в града. Хората ме уважават изключително много, така че нямам причини да мисля за други неща. А може би и това ще бъде последният ми договор.


Мислиш ли да завършиш кариерата си в България?



- На такива въпроси категорични отговори не може да се дават, защото не се знае какво ще бъде след шест месеца, след година, след две. При всички положения, ако продължава да ми се играе футбол и след това, ще бъде по-добрият вариант да си остана в Металург. Аз знам какво искаш да ме питаш, дали ще си завърша кариерата в ЦСКА.


Може и в Миньор...


- Това са неща, които зависят от ръководството на червените. Все пак не се знае на колко години ще съм, но, както вече казах, ЦСКА е клубът на сърцето ми.


Къде виждаш родните грандове в украинското първенство и Металург у нас например?


- Отбори като ЦСКА, Левски и Литекс по по принцип могат да играят успешно във всяко едно сериозно първенство. Да, може би няма да са сред водещите отбори, но това са клубове с традиции, със самочувствие. Металург пък при никакви положения не е по-слаб от тях. Трудно е за съпоставяне, факт е, че ако играят в украинското първенство, трите ни гранда няма да могат да търсят някакво по-предно класиране. Шахтьор, Динамо Киев и Металист са наистина отбори от висок калибър с невероятни финансови ресурси. Шахтьор например не се притеснява всяка година да купува по един-двама футбо­листи за по 15, 20 милиона долара. Нещо, което не могат да си позволят и грандовете в Европа.


Имаше ли според теб Димитър Иванков място в тройката за "футболист на 2010 година"?



- Защо да няма? Иванков през всичките години е доказал, че е един много добър вратар. Отделно с Бурсаспор по­стигна един много голям успех. Сравнително малък тим разби модела на грандовете в Турция, които всички познаваме. Игра и в Шампионска лига. Това е достойно само за уважение. Ясно е, че Бербатов е най-добрият български футболист.
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stadion
Категория: Спорт
Прочетен: 561585
Постинги: 1511
Коментари: 39
Гласове: 97
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930